Kuinka saan korostettua kropan X-mallia ja litteää vatsaa?

17.09.2017

 

”Laitisten geenit” on jo yleinen naurunaihe meillä päin. Näytetään ehkä ulospäin siltä – ja ehkä siinä perää onkin – että vaikka kuinka olisi elämä hunningolla, niin seuraavana päivänä kroppa on kuin bikinikisaajalla.

Eihän se totta ole, tietenkään. Toki geenit näyttelevät omaa rooliaan, mutta lapsesta asti säännöllisten elämäntapojen ja liikunnan tärkeyden sisäistäminen on varmasti pelannut suurta roolia tämän päivän ulkoisen olemuksen luomisessa.

Enkä mä joka päivä näytä tuolta kuin kuvissa. Vähän päivästä, ruokailuista, levon ja treenin määrästä riippuen, ja kierron vaiheestakin, vyötärönympärys kasvaa tai pienenee, vatsa pömpöttää, naama kukkii ja olo on kaikin puolin oikein ruma. Naureskelen, että mussa on monta puolta. Rumuuskin on ihan ok, tuo kivasti tasapainoa ja vaihtelua mun elämääni 😀

Geenit eivät ole tukena ihan kaikessa. Tästä nimittäin tuta siinä 18 ikävuoden kynnyksellä, kun muutin lopullisesti pois vanhempien helmoista. Silloin elintapani kokivat muutamaksi vuodeksi ihan kunnon myllerryksen – en jaksanut opetella minkäänlaisia kokkaustaitoja (enkä vieläkään tee ruokaa…), lastasin keittiön kaapit täyteen herkkuja (tekisin oikein mielelläni niin edelleen…) ja vietin ihan suoraan sanottuna todella sokeri- ja alkoholirikasta elämää. No sokeririkasta ainakin, etyylialkoholin kulutuksesta voidaan olla montaa mieltä. Minun mittarillani se oli paljon!

Ja voin kertoa, että kyllä paisuin. Kalori on kalori – jos elää ravinneköyhällä mutta energiatiheällä ”ruoka”valiolla, niin ihan selvää on, että vyötärönympärys, rasvaprosentti ja painoindeksi kasvaa. Kun 17-vuotiaana painoin alle 50 kiloa, niin yhtäkkiä huomasinkin painon kivunneen lähemmäs seitsemääkymmentä.

Sitten kun heräsin, onneksi, siihen kuinka minusta oli pikkuhiljaa tulossa pieni pullero-lyllerö-Sanna, eikä keskikroppa enää ollutkaan sellainen mukavan X-mallinen, aloin väkisin opettelemaan säännöllisempiä ja etenkin ravinnerikkaampien elämäntapojen opettelua. Aloin syödä SALAATTEJA. Aloin kiinnittää huomiota PROTEIININSAANTIIN. Ja niin edelleen – kyllähän kaikki tänä päivänä tietävät, mikä on lautasmalli. Asiat voivat todella olla niin yksinkertaisia.

 

 

Minulle on selkeästi toiminut sellainen ajatusmalli parhaiten, että mietin mitä pystyisin lisäämään ruokavaliooni. Kun lisään jotakin hyvää, saan nälän pysymään loitolla pidempään. Ja samalla ehkä herkkuhimot pienenevät. Aina ne eivät pienene, ja sekin on ihan ok!

Haluan keskittyä siis siihen, mitä minä haluan. En siihen, mitä haluan vähemmän. Tai mitä en halua ollenkaan. Mitä minä haluan?

Ja sitten treenit. En usko että olen saavuttanut X-mallista vyötäröä pelkästään millään vatsalihastreeneillä. Mielestäni kaikista paras X-malli kropassa on silloin, kun olen panostanut erityisesti alakropan treenaamiseen. Siis jalka- ja pyllytreeniin! Koipia kun treenaa, niin saa ihan puolivahingossa aktivoitua kaikki kropan isoimmat lihasryhmät. Tulee aktivoitua syvät vatsalihakset (toivottavasti ainakin), koska ne auttavat säilyttämään selkärangan suoran asennon. Tulee aktivoitua lavanlähentäjät tukemaan yläselän ryhtiä. Tulee aktivoitua varmasti kaikki jalkojen lihakset varsinkin kyykätessä.

 

 

Lempi-jalkatreenini? No tällä hetkellä se on tässä:

 

Lämmittelyt, noin 30 minuuttia:

15-20 minuuttia intervallijuoksua – 2 min intensiivistä ja 2 min sykkeitä tasoittelevaa hölkkää vuorotellen

Liikkuvuustreeniä – slaavikyykkyä, kevyitä venytyksiä etureisille-takareisille-pakaroille-lonkankoukistajille, askelkyykyt sivuille, pakaran aktivointiliikkeitä, dynaamisia venytyksiä lonkankoukistajille.

 

Varsinaiset lihaskuntoliikkeet:

4 x 12-15 Takakyykky tangolla ja sopivilla levypainoilla
3 x 12-15 per jalka Askelkyykyt tangolla ja sopivilla levypainoilla
3 x 15-20 Suorin jaloin maastavedot, tangolla ja kunnon pakara-aktivaatiolla!
3 x 15-20 per jalka Pakarapotkut taakse (joskus sivuillekin) kuminauhan kanssa tai oman kehon painolla

 

 

Noin.

Koska lähdet treenaamaan seuraavan kerran? 🙂

Hei ja kolmas asia vielä. Joskus treenillä saa aikaan vain turvotusta. Joskus vaan väsyttää. Ja silloin EI treenata. Eikä darrapäivisinkään treenata. Mutta darrapäiviä ei ehkä kannata olla kovin paljon…

Olen alkanut antaa kropalleni aika paljon lepoa. Jos töissä on kovasti stressiä tai jos tapahtumapäiviä on runsaasti kuukauden aikana, olen antanut kropan mielummin levätä kuin lähtenyt useamman kerran viikon aikana kuntosalille. Mielummin kunnolla lepoa kuin ekstrarunsaasti treeniä, sitä mieltä minä yksinkertaisesti olen. Tiedän kyllä ihmisiä jotka ovat ihan superhyvässä kunnossa ja täysin eri mieltä kuin minä. Hatunnosto heille. 😀 Minä tykkään levätä!

 

 

Okei. Tiivistelmä.

1. Syö paljon hyvää ja oikeaa ruokaa. Keskity siihen mitä kaikkea hyvää aiot lisätä ruokavalioosi.

2.Treenaa kokonaisvaltaisesti, ei pelkkiä vatsoja! Jalkatreenit kunniaan!

3.Paljon lepoa, varsinkin silloin kun mieli tai kroppa on kovin kuormittunut.

 

Miltä sun hyvinvoinnin tasapaino näyttää?

Ihanaa sunnuntaita. <3

Sanna

 

Kuvat: Sania Svinarenko Tikis Kesäkuntoon -valmennukseen

Samankaltaisia kirjoituksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *