Kun e-pillerittömyys vei sairaalaan.

14.07.2017

 

Keskellä viikkoa löydän itseni makaamassa verhojen suojassa, omassa sairaalasängyssäni Naistenklinikan osastolla. Ensimmäisen kerran koko 27-vuotiaan elämäni aikana kämmenselkääni oli kiinnitetty kanyyli, ja lääkäriltä tuli käsky olla syömättä ja juomatta. Kipuun saisin niin paljon lääkettä kun tarvitsisin. Ja sitä kuluikin sen päivän ja yön aikana pillereinä varmaan kahden käden sormien verran.

Hormonaalisesta ehkäisystä kulkee aalloittain keskustelua verkkojulkaisuissa ja sosiaalisessa mediassa. Välillä joku bloggaaja ilmoittaa luopuvansa luonnottomasta hormonien käytöstä, ja siirtyy kuuntelemaan luontaisia kehon signaaleja. Yleinen ilmapiiri on, että e-pilleri on paha ja hormoniton ehkäisy hyvä. Minäkin halusin kokeilla elämää ilman pillereitä.

// Haluan korostaa etten ole lääketieteen ammattilainen, ja koska kaikki tämä teksti on tuotettu oman ymmärrykseni ja kokemusteni pohjalta, joten se voi olla osin lääketieteellisesti virheellistä.

 

 

Olin toistakymmentä vuotta syönyt samoja e-pillereitä. Hämmästyin jo silloin teininä, kuinka hyvin jo ensimmäinen e-pillerimerkki minulle sopi. Pelästyin muutaman kerran kun kuukautiset jäivät pois, mutta laboratoriotesteissä ei näkynyt mitään poikkeavaa. Hiljalleen kuukautiset jäivät kokonaan pois. Kunnes reipas kymmenen vuotta sen jälkeen lääkäri suositteli pillereistä luopumista, jotta kierto tasaantuisi. Ja tasaantuihan se.

Sitä helposti kuvittelee tekevänsä itselleen palveluksen kun minimoi kaikki pillerit elämästään. Minä olen ajatellut näin pitkään – mitä vähemmän lääkkeitä, hormoneita ja lisäravinteita, sen parempi. Luovuin kaikista vitamiinilisistä huomattuani maksa-arvojen kohoavan. Sittemmin olen lisännyt tietyt suojaravinnepillerit takaisin elämääni. Nyt sitten kokeiltiin mahdollisimman vähähormonilisäistä elämää.

Endometrioosi on sellainen naisten sairaus, joka aktivoituu ilmeisesti estrogeenin avulla. Ilman estrogeenia ei voi olla endometrioosia. Kohdun limakalvon sirottumataudissa veristä, kuukautiskiertoon reagoivaa limakalvoa leviää muuallekin kuin kohtuun. Pahimmillaan virtsarakon ja suoliston ympärille sekä munasarjoihin, ja onhan sanomattakin selvää että kipuja tulee, kun kuukautisten aikaan veri valuu kehon sisällä ja kuivuessaan aiheuttaa kiinnikkeitä.

En ollut ymmärtänyt mitä eräskin asiantuntija tarkoitti sanoessaan, että e-pillerit suojaavat naisen kehoa ja valmistavat sitten tulevaisuudessa koittavaan raskauteen. Endometrioosipotilailla jokainen hoidoton kuukausikierto voi pahentaa tautia ja auttaa pesäkkeitä leviämään ja aiheuttaa lapsettomuutta häiritsemällä munasarjojen toimintaa, tukkimalla munanjohtimia ja estämällä munasolua kiinnittymästä kohdun seinämään. Kivut tietysti kasvavat.

En ollut tajunnut että kehon luontainen hormonitasapaino voisikin olla terveydelleni haitallinen, ja että hormonivalmisteista voisi olla minulle monitahoista apua. Että e-pillerit eivät olekaan kirous, vaan monella tapaa pelastus.

Endometrioosia hoidetaan hormonaalisella ehkäisymenetelmällä kuten e-pillereillä tai kierukalla. Kipuihin syödään tulehduskipulääkkeitä. Parantumaton sairaus voidaan todeta esimerkiksi laparoskopiassa, mikä on siis nukutuksessa tehtävä tähystysleikkaus. Siinä tsekataan kohdun ympäristö, virtsarakko ja suolistoa endometrioosipesäkkeiden varalta. Endolöydökset poltetaan tai leikataan pois.

Nyt ollaan siis leikkausjonossa ja kunnon särkylääkkeet kourassa. Liikkumattomuus ärsyttää kehoa ja lääkkeet saavat mahan kipeäksi ja pään sumuiseksi. Siksi koetan pitää treeneistä kiinni, vaikka sattuu.

Vähät kivuista, se on pientä vaikka rajoittaakin normaalia elämää. Eniten pelkään lapsettomuutta, jota endometrioosi voi aiheuttaa. Minä, joka en ole ikinä oikein halunnut jälkikasvua ja oikeastaan vähän pelkään lapsia. Nyt tuntuu siltä, että karma kostaa mulle itsekkyydestäni.

Älkää huoliko puolestani, tilanne ei varmasti ole niin paha kuin tässä tautia on kuvailtu. Varma diagnoosi on saamatta, koska pelkällä ultralla ja verikokeilla tautia ei voi diagnosoida. Se yksi kipua aiheuttava löydös poistetaan ja tähystyksen jälkeen ollaan viisaampia.

Vaikka tämä onkin hirveän henkilökohtainen asia ja mietinkin tämän tarinan julkaisua aika perusteellisesti, koen velvollisuudekseni kertoa tästä herättelytarkoituksissa.

Nainen, pliis, käy herkästi siellä gynellä. Jos kuukautisten tai ovulaation aikaan on kipuja, kysy aiheesta gyneltä. Kivut ei ole normaali osa arkea. Mitä aiemmin mahdollinen endometrioosi todetaan ja sitä aletaan hoitaa, sen pienemmillä oireilla voit pärjätä. Endon diagnosoimiseen nykyisin menee jopa YHDEKSÄN vuotta. Onko minullakin ollut endo-oireita jo teininä, mutten vaan ollut kiinnittänyt niihin huomiota?

Mä jatkan e-pillereiden ja niiden muidenkin pillereiden puputtamista ihan tyytyväisenä. Hiiteen kaikki ehkäisytietokoneet. Hyvä idea sinänsä, muttei riitä minulle ja meille kaikille 10 %:lle naisista jotka tätä vahvasti perinnöllistä sairautta kantaa.

Mä tarvitsisin nyt vähän vertaistukea ja positiivisiakin tarinoita endometrioosista, että olisi vähän henkisesti helpompi olla. Koska sinulla todettiin endo, millaisia kipuja, lääkäri- tai sairaalakäyntejä sinulla on ollut? Oletko ollut lapsettomuushoidoissa tai saanut lapsia endosta huolimatta?

Sanna

Ps. Naistenklinikalle suurkiitos kaikesta hoidosta, ihanasta hoitohenkilökunnasta ja lempeästä otteesta työhönne. Iso arvostus työllenne.

 

 

 

Seuraava kirjoitus

Edellinen kirjoitus

23 kommenttia

 • Soili

  Tuttu tunne! Endoa leikattu 3 kertaa ja 4 leikkaus tulossa. Kipua on jo ihan liikaa ja ne hankaloittaa elämää vähän kaikin tavoin 🙁 raskaaksi tulin vaikka toinen munasarja oli jo loppu. Lapsi täyttää juuri 5v. Kierukka täällä käytössä ja lääköri sitä mieltä että seuraavassa leikkauksessa kohtu pois mutta en tiedä pystynkö siihen! Mulla endoa on vatsakalvolla. Kohdussa ja vähän joka puolella. Yksi endometriosia roikkuu toisessa munasarjas ja se on hyvin kivulias. Polttaa kun istun tai käyn vessassa ja sattuu kun liikun. Et hirveesti tsemppiä tän sairauden kanssa sulle!! ❤ niin ja endo ollu noin 11 vuotta mun elämässä mukana

  • Sanna Laitinen

   Niin se tuntuu olevan hirvittävän monen riesana! Toivotaan että oireet helpottaisivat ja löydettäisiin sellaiset elämäntavat joilla saadaan hillittyä taudin pahentumista.
   Ihanaa kesää <3

   • Soili

    Näin on! Kiitos😍 samoin hyvää kesän jatkoa ja tsemppiä!! 💛💛

 • Maria

  Ystävälläni todettiin kys.tauti kun alkoivat selvittää lapsettomuutta ja kipuja joita oli lestanyt jo kauan. Leikkaus tehtiin. Leikkauksesta kahden kuukauden jälkeen totesi ystävä pari odottavansa lasta. Nyt odotamme pienen ihmeen syntymää lähi viikkoina. Hoito kannatti!

  • Sanna Laitinen

   Voi miten ihana tarina! 🙂

 • Hende

  Papa-testit ois taas ajankohtaisia ja olen sitä mieltä, että minulta pitäisi tutkia onko minulla endometrioosi. Ovatko kivut endometrioosissa koko ajan, vai vain kuukautisten aikaan? Kivut on tuskaiset, ja muutaman kerran on ollut lähellä että soitan pian ambulanssin kun kivut ovat yltyneet (olisinkin, jos en olisi ollut niinä hetkinä ulkomailla)..

  • Sanna Laitinen

   Minulla kuukautisten aikaan ei ole minkäänlaista oireilua, ainakaan vielä. Kivut liittyvät treeneihin, ovulaatioon ja tietty tuohon kystaan, joka liikkuessa ärsyyntyy. Ja joskus ihan syyttäkin.
   Menehän tutkituttamaan mahdollinen endo asiasta tietävällä gynellä. 🙂 <3

 • Jasmin

  Täällä kans yks endoa ”sairastava”. Leikkaukseen en vielä ole uskaltautunut sillä siinä omat riskinsä. Ja monelta kuullut että kivut ei ole helpottunu leikkauksenkaan jälkeen.
  Voin niin samaistua tähän tekstiin kuitenkin. Isoin pelko on just se lapsettomuus… mutta positiivisella mielellä eteenpäin! Ihmeitä tapahtuu! Ja moni kellä on endometrioosi on saanut lapsia helposti 🙂 Paljon tsemppi haleja! 💪🏼

  • Sanna Laitinen

   Just näin, ei ne kivut aina leikkauksella lähdekään. Hirvitystä aiheuttaa täällä myös mahdolliset pitkät toipumisajat operaatiosta… Syksy olis keikkoja täynnä! 🙂
   Halit sinnekin, ihana Jasmin! 🙂 <3

 • Annukka

  Hei Sanna ja Tsemppiä! Olethan huomannut facebookissa Endo-vertaistukiryhmän?

  Itse olen sairastanut endoa jo 21 vuotta. Olin 17-vuotias kun se todettiin.
  Takana kaksi laparoskopiaa ja yksi lapsi keinohedelmöityksellä. Yksi ns.luomilapsi myös 🙂
  Kipuja ollut paljon, varsinkin menkkojen aikana olen täysin toimintakyvytön ja vuodan sekä emättimestä että peräsuolesta.
  Sitten tuli vastaan gyne joka kirjoitti Cerazette-reseptin ja taikasanan: älä vaan pidä taukoja, laattaa laatan perään vaan niin saadaan tilanne hallintaan. Niin olen tehnyt nyt yhdeksän vuotta ja saanut elämäni takaisin! Olen lähes kivuton (suoli prenkkaa välillä) Cerazeteillä.
  Juuri kävin gynellä ja endoa on jonkun verran ja varsinkin kohdun ja suolen välissä mutta koska parhaan hyvin näin niin näin mennään.
  Iloa ja jaksamista kaikesta huolimatta Sanna!

  • Sanna Laitinen

   Kiitos vinkistä tukiryhmään! Liityinkin endometrioosiyhdistyksen hallinnoimaan ryhmään.
   Ihanaa kesää myös sinulle <3

 • Anonyymi

  Täällä myös yksi endometrioosia sairastava. Endo oireili todella kivuliaina kuukautisina, sekä suolisto jatkuvasti sekaisin. Kerran tähystysleikkaus tehty. Ennen leikkausta lapsettomuutta, mutta leikkauksen jälkeen kaksi lasta, liekö sattumaa vai auttoiko? Lasten jälkeen hormonikierukka, jonka avulla on onneksi kivut ja kuukautiset jääneet. Sanotaanhan myös, että raskaudet ja synnytykset ovat paras hoito endoon.

  Haluan sanoa, että tsemppiä. Olen itse itkenyt lapsettomuutta monta vuotta, kuitenkin nyt minulla on kaksi ihanaa lasta ja molemmat ovat tulleet sitten loppuen lopuksi ”helposti”. Meillä suvussa myös paljon endoa ja mm. isoäidilläni endo, mutta hänellä silti 6 lasta. Eli tilanne ei ole toivoton. 🙂

  • Sanna Laitinen

   Näinhän se on, toivoa on aina! Hienoa kuulla että leikkaus ja sitä seuranneet raskaudet auttoivat sinua niin hienosti. Täälläkin siis elätellään toiveita terveemmistä fiiliksistä! 😀

 • Pioni77

  Minulla on todettu endometrioosi 18 vuotta sitten 22-vuotiaana. Kovista kuukautiskivuista sekä vatsakivuista kierron muinakin aikoina olen kärsinyt nuoruudesta asti, vaivaa tutkittiin pitkään ennenkuin syy selvisi. Leikattu ja poltettu on 4 kertaa ja toinen munasarja pois pelistä suuren kystan vuoksi. kiinnikkeitä ja pesäkkeitä on ollut paljon ja kaikkialla. Pahimmat ehkä kohdun ja suolen yhteen liimanneet pesäkkeet sekä virtsarakon päällä olevat. Olen joutunut kivun vuoksi ambulanssilla sairaalaan kun pesäkkeiden verenvuoto vatsakalvolle oli niin kivuliasta sekä pyörtyillyt kivusta. Kivuista ehkä kertoo jotakin se että umpilisäkkeeni ehti tulehtua pahasti ennen kuin hakeuduin lääkäriin koska olin niin tottunut elämään näiden kipujen kanssa. Onnekseni tauti todettiin nuorena ja päätimme mieheni kanssa unohtaa hienot suunnitelmat ura, omakotitalo jne ennen lapsia ja ryhdyttiin heti silloin 22 vuotiaana lapsentekoon. 10 vuoden yrityksen ja hoitojen tuloksena meillä on 3 ihanaa lasta. Päivääkään en ole katunut päätöstä muuttaa suunnitelmia nuoruudessa. Minun suvussani monet naiset ovat jääneet lapsettomiksi saman taudin myötä näinä vuosina. Toivotan sinulle kaikkea hyvää elämääsi ja toivottavasti kivut helpottavat leikkauksen myötä.

  • Sanna Laitinen

   Onpa hyvä, että sait diagnoosin niin nopeasti. Kaikkea hyvää myös sinulle ja koko perheelle! 🙂

 • Minna Auvinen

  Mahtavaa kuulla kanssasisaren tarinaa! Itseltäni on kerran leikattu endometrioosi, jonka jälkeen söin pillereitä muutaman vuoden. Lopetin ne ja kivut palasivat entistä pahempina. Viimeisenä vuotena olin neljästi tiputuksessa. Sitten sain hormonikierukan ja kaikki vatsanalueen kivut loppuivat kuin seinään! Upea tunne!

  • Sanna Laitinen

   Onpa huojentavaa kuulla, että siellä on kaikki kivut loppuneet. Ihanaa!:)

 • -A-

  27-vuotias, joka on syönyt e-pillereitä toistakymmentä vuotta?!? Minkähän ikäisenä sinäkin olet niitä ruvennut syömään ja kuka ne sen ikäiselle määräsi?? Joku koulun terveydenhoitaja taas?? Sitä saa mitä tilaa. Kukaan vastuullinen gynekologi ei vielä kakaralle kirjoittele e-pillereitä. Ja endometrioosista tai sen aiheuttamista ongelmista et todellakaan tiedä hevon kummempaa. Hanki asianmukaista tietoa lääketieteelliseen puoleen perehtyneiltä äläkä mutu-tuntumalta.

  • Sanna Laitinen

   Haha. Hauskaa päivää vain teillekin! 🙂

   • -A-

    Horopersettä vaan vakava asia naurattaa. No, ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu…

    • Nana

     Sen näkee kyllä sinun kommentistasi, ettei todellakaan kauhalla ole annettu! Voivoi, ihan surettaa puolestasi, mutta eipä sitä voi kauheasti vaatia kun kaikki muumit eivät selvästikään ole laaksossa….

 • Elina Lappalainen

  Uusimman postauksesi kautta eksyin tänne. 🙂

  Endometrioosiin minulla ei ole muuta kommentoitavaa kuin että tsemppiä ja onneksi siihen löytyy jonkinverran apuja – kuten hormonit.

  Mutta muutoin haluaisin muistuttaa, että samalla tavalla kuin sinulle e-pillereistä/ hormoneista on hyötyä, on niistä toisille haittaa. Toisilla saattaa olla juuri päinvastaisia ongelmia, jolloin sen väittäminen että pillerit olisivat kaikille hyväksi on vähintäänkin yhtä vaarallista kuin väittää endometrioosin häviävän itsestään.

  Ja jep, minulle hormonit olivat aiheuttaa hengenlähdön. Ja hormonien kanssa vuodin kuin seula 24/7. Ei auttanut ”käytä ja odota 3kk” eikä auttanut ”käytä ja odota vuosi, jotta kierto tasoittuu”.

  tsemppiä <3

 • Elina Lappalainen

  ..ja omakin blogiosoite vielä matkaan. ^_^

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *