Oletko ennen- vai jälkeen-ihminen?

24.03.2017

 

Kumpi seuraavista esimerkeistä kuulostaa enemmän sinulta – ja kumpi siltä toiselta ihmiseltä, jonka tästä tekstistä tunnistat? 😉

JÄLKEEN-tyyppi

On aamu. Availet silmiäsi, sillä viidennentoista kerran kurotat kohti herätyskelloa laittaaksesi torkun päälle. Samalla huomaat, että sinulla on vartti aikaa, ennen kuin pitää lähteä kohti päivän töitä. Jos viisi minuuttia vielä!

Kolme minuuttia aikaa nousta sängystä ylös. Nopeastihan minä olen ovesta pihalla, mikä tässä voisi kestää?

Minuutti jäljellä lähtöön.

Ei helvetti, mitkähän vaatteet laittaisin päälle? Nyt ei ehdi juomaan kahviakaan. Laukku ulko-ovenpielestä mukaan ja autoon.

Bensamittari näyttää, että pääsen ajamaan tällä tankillisella vielä 2 km. No, se riittää hienosti siihen että pääsen töihin asti, noin 30 km päähän. Mietin sitä tankkaamista sitten työpäivän jälkeen.

Palaveri alkaa kymmenen minuutin päästä. Kyllähän minä 30 kilsaa köröttelen kymmeneen minuuttiin helposti. ”Pari minuuttia myöhästyn”, viestitän työkaverille. Miksiköhän ne stressaa siellä työmaalla niin kovasti? Huomiseksihan minun piti se presis tehdä. Tänään en töissä ehdi, mutta onhan tässä vielä yksi yö aikaa laatia koko strategia ja tehdä presentaatio, olen ihan iskussa huomenna. No stress, homies!

ENNEN-tyyppi

Huomenta! Se on aamu taas. Herään yleensä joka aamu siihen kohinaan, joka kuuluu puhelimen kaiuttimista ennen kuin herätysääni alkaa soida. Tänään heräsin jo paria minuuttia vaille.

Aina ei tee mieli nousta sängystä, mutta nousen silti aina heti. Kerran se vain kirpaisee. Latasin jo eilen illalla kahvinkeittimen valmiiksi, joten nyt vain napinpainallus ja saan muutaman minuutin päästä höyryävää kahvia! Onneksi töihinlähtöön tarvitsee alkaa valmistautua vasta tunnin päästä. Tarkalleen 61 minuuttia.

En voi olla tsekkaamatta työmailia ja to do -listaa tälle päivälle. Onneksi, näin kuun puolivälissä, koko ensi kuukausi alkaa olla jo hyvin suunniteltu ja aikataulutettu. Ennakointi on työmaailman uusi musta!

Viisitoista minuuttia aikaa töihinlähtöön – ehkä vain nappaan työsalkkuni ja kiiruhdan töihin, sillä eihän tiedä, vaikka tiellä olisi vaikka liikenneonnettomuus hidastamassa liikennettä.

Palaverihuoneessa istuessani, varttia etuajassa, saan työkaverilta viestin. ”Pari minuuttia myöhästyn”. Eli taas vähintään puoli tuntia! Toivottavasti se viime kuussa aloittamani presentaatioprojekti on jo viimeistelty hänen toimestaan, niin kuin sovittu. Senhän pitää olla esittelyvalmis jo huomenna – enää 23 tuntia aikaa!

 

Niin…

Olen itse todennut, että meillä ihmisillä on taipumuksia jompaan kumpaan kategoriaan, vähän erilaisilla voimakkuuksilla. Itse olen työssäni onnellisimmillaan silloin, kun käyttäydyn ENNEN-tyypin tavoin. Ja toisaalta koen ihan älytöntä stressiä, jos käyttäydyn JÄLKEEN-tyypin tavoin. Jollakin toisella ei taas ole minkäänlaista stressireaktiota JÄLKEEN-tyypin tavalla toimimiseen, ja silloinhan tämä tyyppi on ihan elementissään torkuttamassa ja tekemässä edellisenä iltana asioita hyvällä sykkeellä.

Kumpi sinä olet? 😉

Sanna

 

Samankaltaisia kirjoituksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *