Vaakalukema on pöllö kehityksen mittari. Seuraa kehitystä mielummin näin!

04.01.2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ai ristus, nyt ollaan mun lemppariaiheiden äärellä!

(Anteeksi ristus.)

Tänä päivänä allekirjoittanut painaa rapiat 70 pätevää painoa mittaavaa SI-yksikköä, eli kilogrammaa. 70 ja risat – en tosin ole puntaroinut hetkeen. Ehkä pitäisi, ehkä ei.

Paino on pöllö kehityksen mittari. Ihan yksinään käytettynä. Mun mielestä.

Seuraa vähän tavoitteistasi riippuen mielummin tällaisia(kin) mittareita:

 

IMG_3780

1. Kehonkoostumus!

Kun lihas kasvaa, vaakalukemakin nousee. Vaikka rasvaa palaisi samalla pois, voi olla että paino nousee siitä huolimatta. Lihas painaa enemmän kuin rasva.

Kehonkoostumuksen seuraaminen on siis fiksumpi keino seurata kropan fyysisiä muutoksia kuin vaakalukema. Tosin kehonkoostumuksen mittaaminen on haastavaa, sillä laitteella mitattaessa täytyisi aina mitattavan henkilön olla identtisissä testausolosuhteissa. Siis paikan, kellonajan, viikonpäivän, ruokailuiden, virvokkeiden kuluttamisen, siis lähestulkoon kaiken tulisi olla samoin joka mittauskerta. Silloin pystytään tarkastelemaan muutoksia.

No, minä olen toistaiseksi aika skeptinen kehonkoostumusmittareiden suhteen. Vesilasillinenkin muuttaa koostumusta ja mittaustulosta. Mutta muutoksen seurantaan mittareista on, jos vain malttaa tehdä mittaukset aina identtisessä ympäristössä.

Niin ikään vaakalukeman lisäksi pöllöhkö kehityksen mittari on painoindeksi, ainakin tietylle ihmisryhmälle. Mä olen painoindeksini mukaisesti lähestulkoon lievästi ylipainoinen.

Lihas painaa enemmän kuin rasvakerros, joka muuten lämmittää kivasti näin talvipakkasilla.

 

IMG_3593

2. Valokuvat

Joo! Mun ehdoton lemppari. Painonpudottajat, kiinteytyjät, lihasmassan kasvattajat. Kaikille kehityskuvista on hyötyä! Senkus taas asettuu etu-, sivu- ja takaposeerauksiin kameran edessä ja räpsii menemään. Vertailun helppouden optimoimiseksi tulisi taas olla identtisissä kuvausympäristöissä, eli samassa paikassa ja valaistuksessa, samoissa vaatteissa ja samoissa asennoissa. Samat safkat naamarissa, siis samaan kellonaikaan. Räps vain, kuukauden välein!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Lihaskunto- ja liikkuvuustestit

Esmes UKK:lla on loistavia testejä!

Mites tällaiset seuraavanlaiset sujuu sinulta?

 

a) Kuinka monta kertaa pääset kyykkyyn 30 sekunnin aikana?

b) Montako punnerrusta saat tehtyä 30 sekunnin aikana?

c) Kuinka monta kertaa saat tehtyä vatsarutistuksen, siis istumaannousun, 30 sekunnin aikana?

d) Kuinka monta pystypunnerrusta menee valitsemillasi käsipainoilla (jos toinen käsi väsyy, voi toinen jatkaa niin kauan kunnes väsyy!)?

Ja mun ehdoton liikkuvuutta, lihasvoimaa testaava ja elinajanodotteeseen väitetysti korreloiva testi on Brasilialainen istumatesti. Meneekö? 😉

Kirjaa tulokset ja treenivastukset ylös!

 

nayttokuva-2016-12-15-kello-22-38-09

4. Treenitulokset

Jos treenaat viikoittain ja mahdollisesti myös useaan otteeseen, niin menet VÄÄJÄÄMÄTTÄ eteenpäin. Kehityt automaattisesti. Muistele, millaisilla painoilla penkkasit tai kyykkäsit viime vuonna. Lihas kasvaa gramma kerrallaan, joten ei ne treenivastuksetkaan kasva kymmenen kilon viikkoharppauksin. 🙂 Jos mietit, millaisilla vastuksilla treenasit puoli vuotta sitten, niin onko eroa treenivastuksilla? Onko eroa treenityylillä? Onko eroa palautumisessa? Todennäköisesti olet oppinut aika paljon. Eli kehittynyt!

 

Lopuksi. Pysyvä muutos tulee hitaasti. Motivaatiopula tulee AINA ennen pysyvää muutosta. Kaikille tulee joskus motivaatiopula!

Oman muutoksen huomaa viimeisenä. Ensin muuttuneen olemuksen huomaavat ne, jotka harvemmin pääsevät tapaamaan sinua. Ystävät, kollegat, sukulaiset. Seuraavaksi perheenjäsenet ja ne jotka päivittäin toimivat kanssasi, huomaavat virkeämmän ja uudenlaisemman sinut.

Ja sitten, jossain vaiheessa mielesi oivaltaa.

Minä näen kehitystä!

Sanna

Samankaltaisia kirjoituksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *