Improvisointitaidot(on)

29.06.2016

IMG_4090

 

Kuvittelepa ympärillesi tilanne, missä sinut istutetaan studioon tuolille, ja ympärilläsi aletaan valmistella kuvaustilaa. Sinulla on edessäsi paperilappu, missä on 80 eri videoklipin nimet. Näiden nimien perusteella sinun tulisi tuottaa noin viiden minuutin mittaisia videoita, missä katsot kameraan ja puhut otsikossa määritellystä aiheesta. Onneksi tunnet aiheen läpikotaisin, paremmin kuin omat taskusi! Nauttisitko täysin siemauksin improvisoinnista, vai haluaisitko mielummin jonkin aikaa miettiä, miten haluat jäsennellä ajatuksesi videolle?

Kuvattiin juuri kahdeksankymmentä videota Tikiksen kanssa uutta projektia varten. Videokuvauksiin valmistauduin vain kirjoittamalla ylös, missä järjestyksessä minkäkinlainen teemavideo kuvataan. Sisältö oli mulla päässä, mutta kaikki verbaliikka sai tulla ulos täysin improvisoituna. Käsikirjoittamattomana.

 

IMG_3593

 

Saatiin kaikki klipit purkkiin ensimmäisellä otolla.

(Miksi) Mä oon lapsesta lähtien sanonut itselleni, että oon huono improvisoimaan. Etten osaa esiintyä laadukkaasti valmistautumatta. Mitä on tapahtunut?

Pitkään syytin improvisointitaidottomuudestani konservatorioiden opetustyyliä, joka muka nipistää improvisointihalut minimiin – ja tämä ei muuten pidä paikkaansa. Totta on, että klassista musiikkia opetellaan soittamaan klassisen musiikin asettamin raamein. Sitä soitetaan juuri tietyllä tyylillä. Mutta mikään ei estä lahjakasta soittajaa oma-aloitteisesti treenaamaan improvisointitaitoja.

NLP Akatemian präkkärikurssin käytyäni viime vuonna tajusin, että improvisointitaidottomuuskin on vain minun päässäni oleva uskomus, ja minä itse voin päättää, onko se totta. Ensimmäinen practitioner-kurssi oli todella vaikea paikka minulle, jolla on suuri kynnys heittäytyä tilanteeseen. Aina aiemmin esityksiin oli saanut valmistautua, miettiä rauhassa. Piirtää kaavioita ja kirjoittaa. Nyt pitikin yhtäkkiä luottaa intuitioonsa, päästää joistakin rajoituksista irti. Heittäytyä. Ai piru kun ahdisti.

Toisella präkkärillä viime syksynä tehtiin Ilkka Rajalan vetämänä harjoitus, missä palattiin mielessä johonkin menneisyyden hetkeen, joka on rajoittanut toimintaani tänä päivänä, josta haluaisi päästää irti. Tai oikeastaan taidettiin tehdä mielikuvitusmatka kaikkiin niihin hetkiin. Halusin mielimatkallani päästää irti sen sisäisen kälätyksen, joka oli aiemmin estänyt minua puhumasta tuntemattomille, opettelemasta kieliä uudessa maassa, ja väittänyt ettei minulla ole improvisointitaitoja.

 

IMG_2890

 

Varmasti näiden kurssikertojen jälkeen mä olen tiedostamattani heittäytynyt enemmän, ottanut rohkeampia askelia, ja uskaltanut enemmän. Oon improvisoinut videoille, joita on katsottu kymmeniä ellei satoja tuhansia kertoja. Oon esiintynyt messuilla. Oon onnistunut ihan älyttömissä myyntitavoitteissa.

Haluaisitko säkin uskaltaa enemmän?

Se, ettet muka osaisi tai olisi kykenevä oppimaan, on bullshittiä. Ihminen pystyy oppimaan, jos vain haluaa. Halun lisäksi auttaa, kun tiedostaa millaiset asiat estävät sinua toimimasta niin kuin haluaisit. Ne ovat varmaankin ajatusketjuja, joissa käyt itsesi kanssa keskustelua siitä, oletko riittävän hyvä.

 

IMG_2613

 

Tänään, kun kameroita viriteltiin mun ympärille, studio alkoi olla valmis ja koko tila hiljeni, mä yhytin itseni ajattelemasta: ”No nytkö tulee se hetki, kun mä jäädyn? Tässä, missä mulla on todellinen näytön paikka. Tämä on juuri sellainen tyypillinen tilanne, missä ihmisellä menee sormi suuhun.”

Sen jälkeen nauroin ajatukselle, ja siirsin sen takavasemmalle. Käsittelen tämän epävarmuusajatukseni vaikka myöhemmin, mutta nyt keskityn itse aiheeseen. Keskityn siihen, missä olen hyvä! Tunnen tämän aiheen kuin omat taskuni! Tämä on hauskaa, ja minähän olen tässä hyvä! Enkö olekin? Kyllä.

Jos haluat oppia esiintymään, improvisoimaan ja olemaan vaikuttavampi, oma innostuneisuus ja kiinnostus omaan tekemiseen ja aiheeseen on tärkeintä. Kaikki muu tulee vasta sen jälkeen. Rakastu siis siihen mitä teet äläkä anna minkään estää innostustasi, niin sinulla on kaikki hyvin!

Sanna

 

PS. Kiitos NLP Akatemia, Ilkka, Panu ja kaikki kurssiystävät, ja anteeksi etten ole ollut yhteydessä niin paljon kuin ainakin minä olisin halunnut! 😀

Samankaltaisia kirjoituksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *