Kuinka säilyttää motivaatio, kuinka onnistua?

24.04.2016

IMG_2793

Hilu hilluvi hiluvilu vei, hei.

Yritän välillä keksiä vähän muitakin tervehdyksiä kuin perinteinen ”Moi!” tai ”Kukkupöö Sannan kullervot!”. En oo vielä kauhean hyvä tai luova näissä morottamisissa – mutta hei. Mä kehityn koko ajan.

Mistä päästäänkin aasinsillalla aiheeseen. Motivaatiotiede. Menestyminen. Jonakin oleminen, joksikin tuleminen. Jatkuva kehittyminen. Hyvä vs. parempi.

Viime kerralla hölisin, että on hölmöä havitella julkisuutta julkisuuden takia. Hölmöä yrittää tulla ensin joksikin, jotta voisi olla onnellinen ja alkaa saamaan jotain aikaan. Sama pätee ihan mihin tahansa muuhunkin elämän osa-alueeseen!

Meillä on onnistumisiin ja epäonnistumisiin, kehittymiseen ja motivaatioon liittyen yleisesti kahta erilaista ajattelutapaa. Hyvä ja vähemmän hyvä. Ja se yleisin käytetty on se vähemmän hyvä, valitettavasti.

IMG_2884

Niin mutta kun… Enhän mä osaa!

Ja se on ”synnynnäisten lahjakkuuksien” korostaminen, mustavalkoinen hyvä-huono -ajattelu. Sä joko olet tai et ole hyvä jossakin. Jos koululaista jatkuvasti kehutaan hyväksi, neroksi, huipuksi, hän saattaa jarruttaa oppimistaan tilanteissa, jotka hän kokee haastaviksi. Tai vältellä ko. tilanteita. Jos eteen tulee epäonnistuminen, on se merkki siitä, että lahjakkuus-status voidaan viedä pois. Enkö olekaan enää hyvä, kun en enää automaattisesti osaakaan näitä haastavampia tehtäviä?

Tai sama ajattelutapa vielä toisin päin – en ole hyvä siinä-ja-siinä. Jos joku luulee olevansa huono vaikkapa matematiikassa, ei se ole kovin menestyksekäs ponnahduslauta matematiikan oppimiselle. Ei ole kivaa tehdä asioita missä luulee olevansa huono. Epäonnistumisen riskit ovat suuret. Motivaatio on nollissa. Kynnys aloittamiseen on korkealla.

IMG_2652

Kuinka moni menestyvä esiintyjä oikeasti syntyy vetämään superhyvän lavashown?

 

Vähän niin kuin minkä tahansa harrastuksen aloittajat. Kuntosalinoviisina minua ainakin pelotti ihan tajuttomasti lähteä salille, koska en kokenut olevani vielä tarpeeksi hyvä. Miksi pitäisi olla jo valmiiksi hyvä asiassa, jota vasta alat opetella? Kaikki ovat joskus aloittaneet nollista. Jotkut aloittavat nollista monta kertaa. Ei siis hätää!

Mä en päässyt Cisionin treeniblogilistauksen top-kymppiin, tarkemmin sanottuna kutossijalle, ajattelemalla että mä olisin hyvä bloggaaja. Koska mä en ole mikään hyvä bloggaaja. Ehkä mä olen kehityskelpoinen…

IMG_2781

Mä en todellakaan ole syntynyt kuvausmalliksi. En todellakaan.

Entä se parempi ajattelutapa sitten? Jos vaikkapa kehutaan koululaisen asennetta, kuten ahkeruutta tai sinnikkyyttä, on motivaation ylläpitämisen ja kehittymisen ympäristö paljon otollisempi. Vaikka matkan varrella tapahtuu virheitä, tulee epäonnistumisia ja turhautumisen tunteita, on sinnikkyys se eteenpäin vievä ominaisuus. Sitä ei viedä pois, se on työkalu jolla pääsee eteenpäin hankalastakin tilanteesta. Tulla paremmaksi.

Ei ole mitään väliä kuinka hyvä olet nyt. Sillä on väliä, kuinka sinnikkäästi olet valmis tekemään töitä tullaksesi paremmaksi.

IMG_1081

Ei ole mitään väliä, kuinka lihava tai laiha olet. Jos sinulla on sisua, menet salille silti, sillä treenaamalla säännöllisesti ja pitkäjänteisesti tulet takuuvarmasti paremmaksi treenaajaksi, ja kehosi muokkaantuu väistämättä treenaajan kropaksi. Ei ole mitään väliä kuinka kuralla ruokavaliosi on – sillä on merkitystä, kuinka sinnikkäästi haluat opetella puhtaammat ja terveellisemmät ruokailutottumukset.

Minä tiedän, ettei matka ole helppo. Tiedän, että tulee päiviä kun et millään jaksaisi lähteä treenaamaan. Tulee päiviä, kun tekisi mieli vain vetää lempiherkkuja sohvalla koko päivä, tai mieluiten koko viikonloppu. Tulee päiviä kun et näe minkäänlaista kehitystä, ja tekisi mieli luovuttaa. Tulee myös päiviä kun treeni kulkee. Tulee päiviä, kun olet ylpeä itsestäsi, kun motivaatiopulasta huolimatta menit treenaamaan. Tulee päiviä, kun sorrut herkuttelemaan. Minä tiedän.

Silloin on väliä, kuinka ajattelet.

”Olen epäonnistunut. / En ole hyvä. / Enkö olekaan enää hyvä?”

Vai…

”Tämä on matka, jonka aikana kasvan ja tulen väistämättä paremmaksi. Ei ole muita vaihtoehtoja kuin paremmaksi tuleminen, eteenpäin meneminen. Kuinka voin oppia tästä tilanteesta?”

IMG_2803

Huikeaa päivää!

Sanna

P.S. Fotoissa vilkkuu yhteistyökumppanini Laitilan Kanatarhan hyväksi välipalaksi todettu Omena-Vanilja-smoothie. 🙂 Tätäkään huikeaa yhteistyötä ei olisi solmittu ilman kummankin pitkäjänteistä työtä. Arvostan teitä, Munax:n tyypit!

Samankaltaisia kirjoituksia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *